14:23 H
 
 BODEGUES
DO CAVA
És un organisme descentralitzat del Ministeri de Medi Ambient i Medi Rural i Marí. L’integren viticultors, elaboradors i representants de les comunitats autònomes de la “Regió del Cava” i del Ministeri.

Els seus antecedents es remunten a l’any 1959 quan es van establir les normes de comerç dels vins escumosos i gasificats, on apareix per primera vegada el terme CAVA. Posteriorment l'Ordre del Ministeri d'Agricultura de 23 d'abril de 1969 reglamenta els vins escumosos i gasificats i, d’aquesta manera, queden reconeguts com a designació pròpia els escumosos elaborats pel “sistema clàssic de fermentació en ampolla i envelliment en cava” i es poden “caracteritzar els seus productes amb la denominació CAVA”. Aquesta definició va servir de base per a designar el nom del producte.

Va ser l'any 1972 quan es va promulgar l'Ordre Ministerial de 27 de juliol i es va constituir el Consell Regulador dels Vins Escumosos amb funcionament equiparable al de les denominacions d'origen. Amb aquesta disposició, el Cava queda subjecte a normativa pròpia, quant a elaboració, producció i comercialització.

L'adhesió d'Espanya a la UE va comportar l'equiparació dels vins amb DO a vins de màxima categoria (vqprd). Abans del Tractat d'Adhesió, el Cava era l'única denominació específica espanyola que disposava d’una estructura pròpia, idèntica a la de les denominacions d'origen; la diferència residia en la delimitació de la zona i, per aquest motiu, a principi de l'any 1986 es va establir la “Regió del Cava”, que en delimitava la zona de producció. Així, el Cava queda protegit davant la UE i reconegut com a vi escumós de qualitat produït en una regió determinada (veqprd).

www.crcava.es
 
copyright © LA LLAVOR DELS ORIGENS | DISEÑO WEB PRIMERPLANO www.primerplano.net | Google Analytics